Pavadinimas gražus, bokštas dar gražesnis. Ir jį galima sulipdyti kokio tik nori aukščio. Prancūzai sugalvojo šį Eifel... oi, plikytų pyragaičių bokštą ir pavadino "traškesiu burnoje". Mat, originalus receptas sako kamuoliukus klijuoti karamele ir dar apvynioti karamelės siūlais, kurie traška kandant. Na, šios versijos imsiuosi kitą kartą. Šį kartą pasidaviau šokolado gundymui. Prancūzijoje bokštas populiarus vestuvėse, krikštynose. Jį galima puošti migdolais, uogomis, karamele. O kiekvienas kamuoliukas pripildytas kremo. Populiariausias - plikytas vanilinis kremas, tačiau galima pasigaminti kokio tik širdis geidžia: karamelinio, citrininio, šokoladinio. Svarbiausia bokštą "sumontuoti" tą pačią dieną, kai jis bus patiekiamas, nes kamuoliukai drėksta ir per ilgai grožintis, bokštas gali prarasti savo "eifelišką" formą. Pačius plikytos tešlos kamuoliukus galima išsikepti ir dieną anksčiau, kremą taip pat padariau iš vakaro.
Štai jis:
Plikytos tešlos ir kremo receptą radau pas Elžbietą, juo ir pasinaudojau.
Tešlai reikės:
3 kiaušinių
100 g miltų
100 g sviesto
200 ml vandens
žiupsnelio druskos
Sviestą ištirpinau vandenyje kartu su druska, viską užvirinau ir subėriau miltus. Intensyviai maišiau.
Plikytam kremui reikės:
600 ml pieno
5 trynių
2 šaukštų cukraus
4 šaukštų krakmolo
50 g sviesto
šaukštelio vanilės ekstrakto
Trynius, cukrų ir krakmolą išmaišiau. Pieną užvirinau (vėl išbėgo) ir pamažu maišydama supyliau į trynių masę.
Tada viską grąžinau į puodą, įpyliau vanilės ekstrakto ir kaitinau ant mažos ugnies vis maišydama, kol kremas sutirštėjo. Įmaišiau sviestą, uždengiau puodą ir palikau atvėsti.
Sekančią dieną švirkštu kremą įpurškiau į kiekvieną pyragėlį ir ėmiausi ruošti šokolado glajų.
Naudojau:
250 g šokolado
75 g sviesto
75 g grietinėlės
Sviestą ir šokoladą ištirpinau vandens vonelėje, supyliau grietinėlę ir masę atvėsinau.
Laikas konstruoti bokštą!
Pagrindui naudojau metalinį padėklą. Kad jis neapsitaškytų šokoladu, kraštus apklijavau plačia lipnia juosta. Kiekvieno kamuoliuko dugną merkiau į skystą šokoladą ir formavau piramidę. Skystas šokoladas greitai stingsta, todėl croquembouchas laikėsi tvirtai. Likusiu šokoladu aplaisčiau bokšto šonus, priklijavau vieną kitą migdolą. Nuėmiau lipnią juostą. Bokštą suformavau iš 26 plikytų pyragaičių. Sekantį bandysiu daryti dvigubai didesnį. Voilà!
9 komentarai:
Tik seilės pradėjo rinktis burnoje :) koks grožis ir kaip skaniai atrodo, visą vienu prisėdimu ir sukirsčiau. Man rodos šiandien išauo plikitinukų diena
Kaip ir visada, nuostabios foto su zmogeliukais:)
Ačiū Forelle, bendradarbiai jau įvertino. Ir bokštas per naktį nesumirko, nes laikiau balkone! Visiems labai patiko plikytas kremas.
Ačiū Goophy!
Fantastiškai atrodo - aš ir bandžiau, tai pyragėliai pavyko, o kremas deja nelabai...
Indre, kažin kodėl kremas nepavyko? Man jis pasirodė super lengvai padaromas...
Atrodo pasakiskai skaniai..!!! Ruosiuosi siuo pyragu nustebinti savo berniuka per Valentino diena, taciau, kadangi ta diena daug laiko viskam daryti neturesiu, zadu pyragelius bei krema pasiruosti is vakaro, taciau man kilo klausimas, kaip rutuliukus bei krema iki kitos dienos laikyti? Saldytuve, ar tiesiog vesioje vietoje bei ivynioti i politelenine plevele ar tiesiog sudet i lekstute? :)) dekui.
Gabriele, aš irgi dariau iš vakaro, nes norėjau patikrinti, kaip pavyks išlaikyti iki ryto. Ar nesudrėks, ar nesugrius... Išnešiau savo bokštą į balkoną, prieš tai apvyniojus maistine plėvele. Išsilaikė puikiai! Šokoladas sustingo ir tvirtai laikė kamuoliukus. Taigi, drąsai galima daryti iš vakaro. Ir laikyti reiktų vėsiai.
Nesuprantu, kaip aš čia tik dabar užėjau ir pamačiau :o Fantastika! Net nežinau, ar čia žodžiais įmanoma tokį grožį visaip kaip išgirti... Tikrai, trūksta žodžių - milijoną kartų šaunuolė! :)))
Ir.. aaah, kad man dabar bent vieną tą pyragėliuką, pasaka.. :))
Ačiū Asta! O pyragėliu mielai vaišinu, į sveikatą!
Rašyti komentarą