2009-01-18

Crème brûlée

Įkvėpta "Kepėjų be stabdžių", ėmiausi vieno skaniausių prancūziško deserto. Tai nebuvo pirmas kartas, todėl jau turėjau liepsnosvaidį cukrui tirpinti ir negilius, bet plačius indelius. Tokie man labiau patinka nei "ramekin"ai, nes didesnis deginamo cukraus plotas. Taigi daugiau traškios plutelės...

Noriu padėkoti Dautartei už prieš kurį laiką įdėtą nuorodą, kuri ir įkvėpė mane padaryti keletą nuotraukų su žmogiukais. Ačiū.


Naudojau:
500ml grietinėlės
1 šaukštą
vanilės ekstrakto
50 g smulkaus cukraus (plius papildomai pabarstymui)
6 kiaušinio trynius


Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinti iki 140 C.
2. Grietinėlę supilti į puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliuku išimtas sėklas sudėti į grietinėlę.
3. Ankštį supjaustyti gabaliukais, juos taip pat sumesti į grietinėlę.
4. Užvirinti ir iškart sumažinti ugnį, kaitinti ant nedidelės ugnies penkias minutes.
5. Karščiui atspariame inde kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki kreminės konsistencijos.
6. Vėl užvirinti grietinėlę, ją supilti į kiaušinių ir cukraus plakinį, nuolat maišyti kol sutirštės.
7. Masę per sietelį nukošti į didelį ąsotį, mišinį išpilstyti į šešias formeles, užpildant maždaug du trečdalius jų tūrio.
8. Formeles sudėti į didelę skardą. Įpilti karšto vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų indelius.
9. Kepti orkaitėje (vidurinėje lentynoje) apie 30 minučių arba kol kremas iškeps, bet liks kiek minkštas ties viduriu.
10. Išimti iš vandens, atvėsinti iki kambario temperatūros.
11. Prieš tiekiant kiekvieną formelę lygiu sluoksniu pabarstyti smulkiu cukrumi, karamelizuoti su virtuviniu liepsnosvaidžiu.
12. Palikti kelioms minutėms, kad atvėstų. Patiekti.

Tiksliai laikiausi recepto, tik vietoj vanilės ankšties naudojau vanilės ekstraktą. Iš recepte nurodyto kiekio išėjo lygiai 6 crème brûlée. Labai skanu.






10 komentarų:

rusvaplaukė rašė...

kaip jauku :)
man yypač patinka ta creme brulee evoliucija. ar de-voliucija, kai jis pamažu pamažu, bet nyyyksta iš indelio.

Puanc rašė...

Ačiū Rusvaplauke, man irgi buvo smagu naikinti. Šaukštelis po šaukštelio... ir nebėr!

Egle rašė...

man tie žmogiukai tai nerealūs :) Pirmąkart ir aš juos pamačiau toj nuorodoj, o paskui niekaip negalėjau prisiminti "nu, kur aš tai mačiau?" :)
Iš kur tokie žmogeliukai pas tave atsirado??

Puanc rašė...

Išduosiu paslaptį: yra Vilniuj tokia parduotuvė "Mini pasaulis". Turi ir svetaine: www.minipasaulis.lt. Tai ten tokių visokių žmogeliukų nors vežimu vežk. Nepigūs, bet labai jau gražios nuotraukos išeina.

Egle rašė...

Žinaaaau... prie pat namu :)
Aš ten esu nusižiūrėjus vien tuos virtuvės baldelius ir įrankius, puodus, etc. Bet va tų mažylių darbininkų nepastebėjau. Gal kad labai mini virtuvėm susižavėjusi buvau? :D

rūtuliukas rašė...

labai smagūs tie žmogeliai :) tikrai. Mažieji smalyžiai :) na kurgi ne, kai tokį skanų desertą pagaminai :)

Anonimiškas rašė...

Atrodo begalo skaniai.. noooorriiuuuu! :)

Elžbieta rašė...

Labai gražus kreminis viduriukas :) Tikriausiai, čia žmogėliukai padėjo. Šauniai atrodo, indeliai gražūs, o ir skanu tikriausiai buvo :)

Gintarė rašė...

niam nima...kaip skaniai atrodo... mmmmmmmmmmmmm

Gintarė rašė...

apziurejau siendien visu Creme brulee ...ir negaliupamirsti sito skanesto vaizdo :) bet man nesigaus, nes orkaitele neturiu grilio...o gal as ne taip suvokiu grili :( che che che...