Julijos Child knyga "Mastering the Art of French Cooking" man padarė didelį įspūdį, kaip ir daugeliui. Pirmiausia, aišku, filmas "Julie and Julia", kurio įkvėpta ir nusipirkau knygą. Reikėjo, kad subręsčiau šiam jautienos patiekalui, nes, maniau, kad nepavyks ir jausiu nusivylimo kartėlį. Laukti buvo verta, skaičiau, varčiau, išgyvenau. Pasiraitojau rankoves vieną šeštadienio rytą ir kibau į darbą. Kaip rašo Julija, yra daugiau negu vienas būdas pagaminti Burgundišką jautieną ir paruošta ją galima iš anksto. Sekančią dieną įgauna dar daugiau skonio ir aromato.
Reikės:
1,3 kg jautienos kumpio arba mentės
2 morkų
1 svogūno
druskos
pipirų
2 šaukštų miltų
400 ml raudono vyno
400 ml jautienos sultinio
1 šaukšto pomidorų pastos
2 skiltelių česnako
1 šaukštelio džiovinto čiobrelio
kelių lauro lapelių
Supjaustykite jautieną kubeliais ir gerai nusausinkite. Kiekvieną gabaliuką apkepkite karštoje keptuvėje, kol visos pusės gražiai paruduos. Išimkite į puodą, kuris nebijo orkaitės karščio (be plastmasinių detalių). Dabar laikas pakepti smulkiai supjaustytą svogūną ir morkas. Ant jautienos užberkite druskos ir pipirų pagal skonį, miltus ir viską gerai išmaišykite. Sudėkite apkeptas morkas ir svogūną. Puodą pakaitinkite ant nedidelės ugnies maždaug 4 minutes, vis pamaišydami.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
Supilkite į puodą vyną ir tiek sultinio, kad skysčiai vos vos apsemtų mėsą. Sudėkite pomidorų pastą, česnaką, čiobrelius ir viską užvirinkite. Uždenkite puodą ir šaukite orkaitėn. Pačion žemiausion lentynon. Nors Julia Child siūlo troškinti 3-4 valandas, man užteko ir 2. Galite patikrinti, ar mėsa jau paruošta, šakute. Jeigu gabaliukai suyra lengvai - patiekalas paruoštas.
Dar galite pakepti grybų su svogūnais ir užberti ant mėsos.
Burgundišką jautieną rekomenduojama patiekti su bulvėmis, makaronais ar ryžiais. Rinkitės tai, kas jums mieliau. Skanaus!
Receptas adaptuotas iš Julijos Child knygos "Mastering the Art of French Cooking"
.
12 komentarų:
šita mėsytė - skaniausią kokia tik esu valgius. tik aš grybus troškinu kartu su visa mėsa ir morkas tokiais gerais ūkiškais gabalais supjaustau. ir labai rekomenduočiau šoninės (ar bekono) pakepinti ir troškinti kartu - labai daug aromato skanaus priduoda...
Taip taip Egidija, be galo gardi mėsytė išeina. O šoninės tyčia nededu, nes jos nemėgstu, bet mėgėjams rekomenduoju.
Super skaniai atrodo - po filmo ir aš tikėjausi gaminti ją, tik deja kolkas tinkamo indo nerandu. Gal kada... :)
p.s. jei tau rodo irgi apačioj mano nuorodą - panaikink. Nežinau, kaip ji ten atsidūrė...
Atrodo ir skamba nuostabiai. Noriu, artimiausiu metu pirksiu jautienos :)
Indre, pats laikas ieškoti tinkamos puodynės!!! Ilgai nelauk!
Ausrra, sėkmės ruošiant jautieną!
Indre, tokius ir panašius troškinius galima virti ir ant viryklės ir tam nebūtinas specialus puodas, svarbiausia virėjos meilė ;-)
Taip, taip, meilė visų svarbiausia. O puodo ypatingumas, manau, yra tame, jog ant rankenėlių ir dangčio nebūtų plastmasės. Tai svarbiausia. Bet ir ant viryklės puikiai pavyktų, esu tuo tikra!
Namie yra tefloninis puodas, bet su plastmasinėmis rankenomis. Gal tikrai ant plytos pavyktų neprisvilint? Ir dar stiklinis tušinykas yra (nežinau kaip lietuviškai, seniau visi tokius turėdavo). Sunku apsispręsti.
P.S. Pasiilgau naujų įrašų ;) ypač norėtųsi tų iš itališkos mokyklos. Jei nepublikuoji anuosius galėtum man į kokį mailą pasiųsti pvz. Žinoma jei nesitingi :)
Kaip skanu, dar tik raudono vyno reikia :)
truksta kokiu dar nors salotu ar salotu lapu
Sutinku, salotos cia nepakenktu :)
Rašyti komentarą