2009-05-01

Teriyaki vištiena

Pastebėjau, kad ruošiant rytietiškus patiekalus, man priimtiniausias saldžiarūgštis skonis. Mėgstu saldžiai, ir gana. Todėl pradėjau dažnai gaminti Teriyaki vištieną. Išvertus iš japonų kalbos "teri" - blizgėti, "yaki" - kepti. Mėsytė, paruošta su teriyaki padažu blizga, ją galima ruošti keptuvėje arba griliuje, orkaitėje, kai mėsa tiesiog aptepama teptuku.
Deja, ne visus japoniškus ingridientus lengva gauti, todėl mirin (japonišką saldų vyną kepimui) pakeičiu sake arba ryžių saldžiu vynu. Jeigu ir šių neturiu, naudoju paprastą baltą saldų vynuogių vyną.


Pirmiasia pasiruošiu Teriyaki padažą, kuriame ir marinuosis vištiena.
Iš aprašyto kiekio pagaminu dvi porcijas.
50 ml sojos padažo
2 šaukštai rudojo cukraus
50 ml mirin (arba balto saldaus vyno)
1 šaukštelis trinto česnako
1 šaukštelis tarkuoto imbiero

Viską sumaišykite, gerokai pamakaluokite, kad cukrus tinkamai ištirptų ir užpilkite ant juostelėmis pjaustytos vištienos krūtinėlės. Palikti marinuotis 2-3 valandom. Labai smagu vištieną panardinti į padažą iš vakaro, nes tada, jau tikrai labai gerai išsimarinuoja ir sekančią dieną kepant, būna minkštut minkštutėlė.
Kai jau šeimyna barškina šaukštais į stalą, pastatykite virti ryžius. Aš pastaruoju metu pamėgau Basmati.
Į keptuvę įpilkite lašelį aliejaus ir sudėkite vištieną. Apkepkite iš visų pusių vis pamaišant. Tada supilkite likusį Teriyaki padažą, tegu pasitroškina. Pusėje puodelio šalto vandens ištirpinkite šaukštelį krakmolo ir supilkite į keptuvę. Padažas taps tirštesnis.
Sausoje keptuvėje paskrudinau saują sezamų. Šiuos užbarščiau ant vištienos. Labai gardu.
Dar parašysiu, kokias salotėles paruošiau. Ogi gulėjo šaldytuve liūdnas poro kotas, tai jį ir supjausčiau juostelėmis ir pakepinau keptuvėje 2 minutes. Tada juostelėmis papjausčiau agurką ir sumaišiau su tuo liūdnuoju poru. Viską pagardinau ridikėlių daigais ir sojų padažu. Sūrokos salotos labai tiko prie saldžios vištienos.

6 komentarai:

Egle rašė...

Teriyaki vištena apskritai yra gerai. Labai gerai :) Tik niekad nebandžiau pati.

Ačiū už gerus tips'us dėl mirin. Bandysim :)

Puanc rašė...

Būtinai pabandyk, Egle, būtinų būtiniausiai. Skanumas neišpasakytas.

Unknown rašė...

Na jau laaabai apetitnai atrodo. Ir salotos nuotraukoj tokios egzotiškos atrodo, o pasirodo paprasčiausias poras su agurku :-) O kas tie ridikų daigai??? Ar savos gambos padažas kitoks nei pirktinis? Turiu pirktinio.

Puanc rašė...

Ridikų daigai būna apvaliose dėžutėse kartu su daigintais kviečiais ir rugiais. Ragavau visus, tai nusprendžiau, jog ridikiukų daigai gardžiausi.
Esu ir aš pirkusi jau pagaminto Teriyaki padažo buteliuky. Kartą skanus buvo, tik brangokas, o kitą sykį labai sūrus, visai be saldumo. Todėl nusprendžiau padažą gamintis pati - niekada neapsigausiu.

Indrė rašė...

Mmmm atrodo, kai tik turi taupyti imi ir prisiskaitai visur skanėstų :D reiks atsimint ir kadanors pagaminti, nes saldžiarūgštę vištieną mėgstu be galo. Tik gaminu ja su Thai choice padazu is ananasais :) šita turėtų būti dar geresnė :)

rūtuliukas rašė...

ojei.. mirtis alyvose kaip gardžiai atrodo. Be galo mėgstu tokius patiekalus.