2009-03-01

Žagarėliai su prisiminimais

Kas jaučiate nostalgiją seniesiems kepiniams, ragautiems vaikytėje, pakelkite ranką. Aš keliu abi rankas. Smėlio juostos tada buvo skaniausios, mamos kepti žagarėliai – patys patys... Dar prisimenu velykinius kiškučius ir švilpikus. Kad jau taip prisiminimai mane užvaldė, tai Užgavėnėms kepiau ne blynus, o žagarėlius ir ne bet kokius, o lietus. Na, tokius, kuriems kepti reikia turėti specialų įrankį ant ilgo koto. Radau tokius net keturis: dvi gėlytes, žvaigždutę ir voverušką. Tris iš jų ir išbandžiau. Voverušką irgi, tiesą sakant, bandžiau, bet jai reikia didesnio kiekio aliejaus, kad gerai apsemtų, todėl nusprendžiau, jos atsisakyti. Gėlytės irgi pakankamai gražios (ir skanios). Traškūs, ploni žagarėliai, mmmmm...


Štai tešlos receptukas:
1 stiklinė miltų
1 kiaušinis
1 šaukštas cukraus
1 stiklinė pieno
Žiupsnelis sodos
Šaukštelis grietinės
Žiupsnelis druskos
Šaukštelis vanilės ekstrakto
Lašelis degtinės ar brendžio
Aliejaus kepimui

Tešlą gerai išsukti, kad neliktų gumuliukų. Aliejų įkaitinti, įstatyti formeles, kad šios taip pat įkaistų. Tada formelę merkti į tešlą, ne iki pat dugno, kad visos neapsemtų, nes nebus galima nuimti žagarėlio. Ir tiesiai į aliejų! Tik sučirška, suputoja ir jau skanėstas iškepęs. Taip kartoti, kol neliks tešlos. Žagarėlius apiberti cukraus pudra.






Pabaigai pasakysiu žodį apie godumą. Žvilgtelėjau aš į receptą ir nusprendžiau, jog šis kiekis per mažas tokiai progai, kaip Užgavėnės. Na kiek gi čia yra 1 stiklinė miltų? Mažai, labai mažai. Dvigubinsiu, - nusprendžiau. O varge varge. Nebuvo galo kepimui, nei žagarėlių krūvoms, kurios vis augo ir augo. Trys milžiniški dubenys pilni žagarėlių – toks recepto dvigubinimo rezultatas. Atsivalgiau iki soties. Bendradarbiai nebuvo nusiminę dėl tokio kiekio, nes ir jiems nemažai teko.


Va kaip atrodo įrankiai (tik voveruškos trūksta).







36 komentarai:

Unknown rašė...

Ai gardumėlis, trekšt trekšt. O žvaigždučių nebuvo? Labai svarbus elementas - daaaug cukraus pudros. Kaži dar būna šiais laikais kur nors tokių įrankių?

Daisy rašė...

ooo geras koks įdomus "prietaisas" :O labai mėgdavau voverūškas, bet tokių įrankių nebeturime jau, matyt, nes tikrai būčiau pastebėjusi ir pasisavinusi... :(

Forelle rašė...

Aš irgi noriu tokių įrankių. Gaila, kad niekur negaliu surast :(

Puanc rašė...

Žinau vieną tokią slaptą vietelę, kur tokių įrankių dar galėtų būti, būtinai patikrinsiu ir pranešiu.

IRRI style rašė...

Kokie vaikystės prisiminimai iškilo pamačius šiuos žagarėlius :))) niam niam niam, kažkada esu mačiusi tokių įrankių ar Kalvarijų turguje, ar Gariūnuose pas baltarusus...

Indrė rašė...

Oooo nerealiai skanu žagarėliai, bet tokius įrankius pirmą kartą gyvenime matau :O

Puanc rašė...

Tai mat koks įdomumas imti ir išsitraukti seną daiktą. Atrodo, parduotuvės lūžta nuo visokiausios buitinės technikos, o to, kas buvo prieš 30 metų jau nerasi nė su žiburiu. Reiks būtinai kartoti lietinių žagarėlių gamybą. Beje, senoji mamos vaflinė irgi pati geriausia. Maniškė šiuolaikinė irgi kepa, bet visai kitokio skonio vaflius.

Egle rašė...

Ir aš pas mamą stalčiuje radau šį lobį, tik dar nespėjau pasisavinti ;)
bet iš vaikystės man labiau įstrigę mamos kepami riešutėliai su kreminiu pertepimu ir grybukai. tiesa, šias keptuves mama jau išmetė besikraustydama. Gaila.

surfingtheworldcuisine rašė...

Pirma karta matau toki irengima!!! Bet labai grazus zagareliai gaunasi. O ten principas tas, kad tesla aplimpa ir aliejuje kepant atlimpa. Auksta materija!!!!

Puanc rašė...

Koruklu, teisingai aprašei žagarėlių virimo principą. Būtent taip viskas ir vyksta!
Egle, neseniai radau ir tų riešutėlių formeles. Jau pasisavinau iš mamos. Labai pirštukus niežti juos iškepti. Turiu netgi ir grybukų formeles. Žodžiu, neseniai atradau tikrą lobį.

Anonimiškas rašė...

Visuomet norėjau paragauti tokių žagarėlių... niekad neteko. Iš prietaisų namuose buvo tik vaflinė :)

Gintarė rašė...

o jeij...tiksliai...juk pamenu dar mokykloje per darbu pamokas kepem situs zagarelius...bet vat irankio niekada net neturejau, taciau ne karta apie si skanumeli buvau susimascius...BUK GERUTE ISDUOK KUR GALIMA NUSIPIKRTI... ACIUUUUU..... :**********

Gintarė rašė...

a kuku...laukiu nesulaukiu kadu parasysi...jeigu zinai kur galima nusipirkti, sakei zinai spalta vietele :)****

Puanc rašė...

Oi, vis neprisiruošiu nulėkti ton parduotuvėlėn kur galėtų formelių būti. Rašau "galėtų būti", bet nesu tikra, jog yra. Ryt ir patikrinsiu. Pranešiu apie rezultatus.

Gintarė rašė...

o kur cia Vilniuje???

Puanc rašė...

Ot ir ne!

Gintarė rašė...

o gaila... :(((((

Puanc rašė...

Ne kokios naujienos. Keptuvų grybukams buvo, o formelių žagarėliams - ne :-( Taigi, atrodo, turiu neblogus daiktus, kurių jau sunku kur nors rasti.

Gintarė rašė...

o jeij kaip gaila :(((( bet Saulyte jeigu bus kzkur kur pamatysi...pranesk oki...paimsiu :))))) ACIUUUUU!!!!!

Gintarė rašė...

beje kike keptuvas grybukams kainuoja?

Forelle rašė...

Išduok kur rasti ir grybukų keptuvę ;) labai labai noriu

Puanc rašė...

Na čia, Klaipėdoje... Tolokai turbūt tau, Forele. Dar patikslinsiu kainą, kažkaip užmiršau.

Forelle rašė...

Tolokai :( visai pamiršau, kad tu iš Klaipėdos, galvojau, kad kaunietė

Indrė rašė...

Zagareliam kepti irankiu tokiu yra ebay. Kai ieskojau formeliu, prie to pacio siule ir panasias gelytes.

Gintarė rašė...

eik eik...rimtai??? nemaciau...reikes paziureti, o kainos nepameni?

Gintarė rašė...

labukas,

nesulaukiau jokiu komentaru daugiau del formeliu ir ka sau maniore radau kaime tokias formeles numestas ir baisiai aprudijusias, nusveiciau ir SUPER!!!!! Jau turiu tai kepsiu kepsiu ir dar karta kepsiu :) Oi sodyboje apskritai nieko visa vasara negaminu tokio idomaus, nes dar niekaip nesumontuoja virykles ir orkaites tai vaikstau ratais aplink ja ir varvinu seile kaip katinas prie lasiniu :( taigi aciu uz receptuka.

Puanc rašė...

Labai smagu, kad radai formeles! Skanaus ir smagaus kepimo!

Gintarė rašė...

v akarmeginau kepti, bet gavosi snipstas ir nezinau ka dariau ne taip, nes tesla neatlipo nuo formeliu :( ar cia formelems kazkas ar tesla ne taip padariau, bet viska dejau pagal tavo receptuka :(

Puanc rašė...

Gintare, kepant mano pirmieji žagarėliai irgi visai nenorėjo atlipti nuo formelių, juos krapščiau peiliuku ir vis tiek nepasidaviau. Jau koks 7-8 žagarėlis pradėjo atšokti be pagalbos. Ir taip buvo kiekvieną kartą kepant. Manau čia įtaką daro du faktoriai: aliejaus temperatūra ir tas metalas iš kurio padarytos formelės. Man rodos, jis kažkiek prisigeria aliejaus ir žagarėliai pradeda atšokti pavyzdingai. Linkiu kantrybės bandant dar kartą!

Gintarė rašė...

as kepiau gal 20 ju, maniau gal todel nesigavo, kad ipyliau degtines su biciu duonele, bet kita diena dariau vel jau viska kaip reikia ir ilgai kaitinau formeles, siandien dariau irgi labai daug bet visas krapsciau, tai iskepiau skaniu blynu, aisku meginsiu dar ir dar, nes apeme azartas kodel nesigauna :( man turi gautis :) bet jos kai kaime buvo gal kas pakenke, nes pirmas sausainelis net su emaliu sidabrines spalvos nusieme :( gal jau amen formeles...na bet meginsiu ir ziuresiu kame reikalas.aciu.

Gintarė rašė...

na va...noriu papasakoti kaip man buvo...zinok viska dariau pagal recepta ir kaitinu ir t.t. bet nei karto ir nepavyko...net nuimant zagareli jo viduje liktavo metalo spalvos dulkiu...manau, kad toms formelems sakes...todel niekoir nesigavo...o taip dziayugiausi kai jas radau kaime :(gal kazkokiu teflonu imanoma kur nors padengt...ar kur nunesti, kad patvarkytu...man tokios jos brangios, bet vat jau matyt susenusios ir nebenaudingos :(

Unknown rašė...

Kur problema, pirmosios gėlytės gaunasi puikiai. O po to tešla tiesiog sukepa tik įmerkus gėlytę...

Puanc rašė...

Asta, manau, kad aliejus per daug įkaista. Sumažinkit kaitrą. Sėkmės.

Anonimiškas rašė...

Man kaip Astai,pirmieji du gavosi grazus,na o paskui neaplimpa apie formele,arba tiesiog susigumuluoja,gal sukepe tesloje

Tauras rašė...

Labai įdomus žagarėlių variantas. Reikai išbandyti kažką panašaus. Ačiū už jūsų receptą ir puikią idėją.

Puanc rašė...

Labai prašom, bandykit ir skanaukit!