2009-02-15

Valentinukai

Tegul ir pabodusi, tegul ir per daug linksniuojama, bet vis tiek ji yra. Valentino diena. Ta proga ir prilipdžiau pyragėlių skaisčiai raudonų, kurių pagrindas iš migdolinio biskvito, o putėsiai viršuje iš raudonųjų serbentų. Žiemą tikrai smagu išsitraukti šaldytų uogyčių, kurios skoniu mažai nusileidžia šviežioms. Svarbiausia, jog uogos nuosavos - ne pirktinės.
Įkvėpimo pasisėmiau čia: www.nordljus.co.uk.

Biskvitui naudojau:
3 šaukštus miltų
35 g maltų migdolų
4 kiaušinius
pusę puoduko cukraus
šaukštelį vanilės ekstrakto

Orkaitę įkaitinau iki 230 laipsnių. Atskyriau 2 kiaušinių trynius ir baltymus. Atskirame dubenyje sumaišiau miltus su migdolais. Čiupau 2 trynius ir du "cielus" kiaušinius, šliūkštelėjau cukrų ir mikseriu viską gerai išplakiau. Pabaigoje pridėjau vanilės ekstraktą. Pusę miltų-migdolų atsargiai sudėjau į išplaktus trynius ir švelniai švelniai įmaišiau tarsi kastuvėliu. Tada supyliau likusius miltus ir vėl viską gerai išmaišiau, kol nebeliko gumuliukų.
Švariame dubenyje išplakiau 2 baltymus su žiupsneliu druskos ir puse šaukštelio cukraus. Plakiau tol (mikseriu, žinoma), kol pradėjo formuotis "keteros".
Baltymus atsaaaargiai įmaišiau į miltų - trynių masę, versdama tešlą iš apačios į viršų. Žodžiu, labai svarbu neišvyti įplakto oro iš baltymų, nes paskui jau nepagausi ir biskvitas sukris.
Kepimo skardą patepiau sviestu ir pašoviau orkaitėn 7 minutėms. Orkaitės jokiu būdu nedarinėti!

Serbentų putėsiams naudojau:
puodelį trintų serbentų su cukrumi
šaukštelį vanilės ekstrakto
2 šaukštus cukraus
2 trynius
4 šaukštelius želatinos
100 g grietinėlės

Trintus serbentus, cukrų supyliau į puodelį ir pakaitinau. Sudėjau trynius ir vis kaitinau, kol pradėjo tirštėti. Želatiną ištirpdžiau šlakelyje pieno ir supyliau į uogas. Grietinėlę išplakiau mikseriu ir taip pat įmaišiau. Ten pat nukeliavo ir vanilė. Galima šliūkštelėti šlakelį serbentų likerio, kurio aš neturėjau. Manau priduotų skanaus aromato.

Na o jau paskui manęs laukė juvelyro darbas: spaudžiau pagrindus iš biskvito, nenuėmusi metalinių formelių pyliau uogų putėsius ir į šaldytuvą dėjau. Dekoravau šaldytomis uogytėmis ir cukrinėmis širdelėmis. Atsargiai išėmusi valentinukus iš formelių dar aptepiau želatina, kad paviršius blizgėtų ir uogytės laikytųsi. Maži jaukūs valentinukai išėjo.




2 komentarai:

Unknown rašė...

Ohooo kaip prabangiai atrodo, dievaži kaip juvelyro darbas. O jau photograaafijos!!! Įsivaizduoju, kad valentinukai burnoje tirpo.

Puanc rašė...

Tikra tiesa, darbo buvo nemažai, o valentinukų nebeliko kaip mat... Ir Valentinas įvertino.