2013-09-07

"Macarons" - sausainėliai su erškėtrožių žiedlapiais ir citrininiu kremu


Šie sausainėliai išėjo puikūs, nors tokia sėkmė aplanko toli gražu ne visada. Reikiamas tešlos tirštumas, produktų proporcijos ir kepimo temperatūra lemia sėkmę. Vienas iš rodiklių, jog macaronsai pavyko yra "sijonėlis", atsirandantis sausainio apačioje. Iš išorės traškūs, viduje minkšti, o dar pertepti mėgiamu kremu, šie kepiniai tikrai verti nuodėmės. Ne veltui jų kaina Prancūzijoje aukšta, juk pagaminimas reikalauja tikro meistriškumo. 


Reikės:

60 g migdolų miltų
100 g cukraus pudros
50 g baltymų
35 g granuliuoto cukraus
žiupsnelio druskos

Migdolų miltus ir cukraus pudrą persijoti, likusius stambius trupinėlius atidėti. Iš pradžių nedideliu greičiu mikseriu išplakti baltymus iki lengvų putų, paskui įdėti 35 g cukraus ir tada jau vidutiniu greičiu plakti tol, kol baltymai taps kieti ir blizgūs. Atsargiai įdėti po 1/4 migdolų-cukraus mišinio ir mentele išmaišyti taip, lyg kastum sniegą. Masę sudėti į konditerinį maišelį ir spausti ant popieriaus 2 centų monetos dydžio rutuliukus, palikdami nemažus tarpus. Trinktelti skardą į stalą, kad iškiltų oro burbuliukai ir susprogdinti juos dantų krapštuku. Skardelę patartina palaikyti apie 30 - 60 minučių, kad apdžiūtų, o tada kepkite 140 laipsnių temperatūroje ant žemiausios lentynos 15-20 minučių. Sausainėliai neturi paruduoti. Nuo kepimo popieriaus nuimti tik visiškai atvėsusius. Pertepkite kremu ir mėgaukitės. Skaniausi pastovėję parą, kai kremas šiek tiek sausainėlius sudrėkina, tačiau viršus išlieka trapus. Įdomumo dėlei į tešlą šį kartą įdėjau saują maltų džiovintų erškėtrožių žiedlapių. O citrininis kremas išlieka tarp mano favoritų be jokios konkurencijos.

Citrininis kremas

50 ml citrinų sulčių
2 dideli kiaušiniai
100 g cukraus
85 g sviesto

Kiaušinius, sultis ir cukrų sudėti į dubenėlį ir kaitinti karšto vandens vonelėje ant silpnos ugnies visą laiką maišant - 15 min. Nepalikite masės be priežiūros, kad nesutrauktų kiaušinių! Kai kremas sutirštės, išimkite dubenėlį iš vandens ir sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Maišykite, kol sviestas ištirps. Atvėsintu kremu pertepkite macronsus, tortus ar tiesiog tepkite ant baltos duonos, blynų. Uždarytame indelyje šaldytuve galima laikyti porą savaičių.



1 komentaras:

Indrė rašė...

Atrodo puikiai!