2013-06-13

Finansininkai


Šis receptas buvo sukurtas prancūzo kepėjo Lasne, kuris turėjo kepyklėlę netoli biržos, prekiaujančios vertybiniais popieriais. Jis žinojo, kad jo klientai buvo turtingi ir vis skubėjo, todėl sukūrė pyragėlius, kuriuos galėjai valgyti tiesiog rankomis, be stalo įrankių ir neapsitrupindamas švarko ar kaklaraiščio. Taip pat svarbi ir jų forma. Pyragėliai primena aukso luitus. Viskas apgalvota, ar ne? 
Finansininkai turi riešutinį prieskonį ne tik dėl maltų migdolų, bet ir dėl sviesto, kurį reikia pakaitinti iki rudumo. Rekomenduoju juos išsikepti ir įsidėti kelionėn prie jūros ar ežero. Pyragėliai tvirti ir ne taip trupa, kaip įprasti keksiukai. Aš vietoj maltų migdolų naudojau maltus lazdynų riešutus, nes neatsispyriau pagundai paeksperimentuoti :-). Skonis toks pat geras, tik tešla buvo smarkiai tamsesnė. 
O čia originalus receptas.

Reikės:
90 g sviesto
100 g cukraus
 50 g maltų migdolų
3 baltymų
45 g miltų
saujos šaldytų serbentų



Sviestą sudėkite į nedidelį puodelį ir kaitinkite, kol ištirps ir pradės kunkuliuoti, tegul kurį laiką pavirsnoja ant mažos ugnies. Vos tik pradės ruduoti, akylai stebėkite ir vis maišykite, kad nesudegtų. Patraukite puodelį nuo ugnies. 
Sumaišykite riešutus su cukrumi bei baltymais, puodą uždėkite ant ugnies ir maišydami pakaitinkite apie 2 minutes. Nuėmę nuo ugnies įmaišykite miltus, paskui sviestą. Viską išpilkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 1 valandai. 


Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Pripildykite formeles tešla ir papuoškite norimu kiekiu uogų. Kepkite apie 13 minučių arba kol paruduos, o paviršius taps traškus. Iškepusius finansininkus išimkite iš formelių ir vėsinkite ant grotelių. Vėliau galite apibarstyti cukraus pudra.





Finansininkų receptas rastas čia: http://doriegreenspan.com/print/2007/04/friands-from-oz-financiers-from-france.html