2013-01-17

Ruginė duona su grikių dribsniais ir grūdais

Labai lengva susirgti duonos kepimo liga, iš pradžių kepi iš smalsumo - ar pavyks? Paskui rūpi pabandyti skirtingus receptus ir kepimo būdus. Taip, turiu duonkepę, bet storas dulkių sluoksnis ant jos byloja, jog orkaitėje kepta duona man patinka šimtą kartų labiau. Ši duonelė kepta su pačios darytu raugu, kurį, pasirodo, labai lengva pasigaminti, tik reikia planuoti ir žinoti, jog praeis keturios dienos nuo gaminimo pradžios, kol pagaliau duona garuos ant jūsų stalo.


Raugui reikės:

1 stiklinės ruginių miltų
1 stiklinės šilto vandens

Miltus sumaišyti su vandeniu, uždengti maistine plėvele ir pastatyti šilčiausioje namų vietoje (turėtų būti apie 25 laipsnius). Gautą grietinės tirštumo mišinį laikyti 3 dienas, kasdien vis pamaišant. Raugas suskytėja, atsiranda lengvas giros kvapas.

Paruošiamajam mišiniui reikės:

1 stiklinės raugo
2 stiklinių ruginių miltų
Pusės stiklinės šilto vandens

Sumaišius raugą, miltus ir vandenį vėl pastatyti šiltai mažiausiai 12 valandų. Nepamiršti uždengti. Ir vėl mišinys šiek tiek suskystėja, atsiranda oro burbuliukų.

Duonos tešlai reikės:

2 stiklinių ruginių miltų
3 šaukštų cukraus
2 šaukštelių druskos
1 šaukšto sauso salyklo
5 šaukštai grikių dribsnių
5 šaukštai traiškytų rugių
100 g saulėgrąžų branduolių
2 šaukštų kmynų
Pusės stiklinės šilto vandens
Anksčiau padaryto paruošiamojo mišinio

Viską sumaišyti ir uždengus palikti pakilti apie 3 valandas. Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotą metalinę formelę ir kepti 200 laipsnių temperatūroje 45 minutes.
Iškepusią duoną lengvai apšlakstyti vandeniu, uždengti rankšluostėliu ir palikti galutinai atvėsti.
Labai soti, labai gardi, labai ruginė....Į sveikatą!



Receptas adaptuotas naudojantis "Malsenos" nurodymais.





2 komentarai:

Net rašė...

Man ziauriai patiko ir tiko sio raugo ideja:praktikuoju jau ne karta. tik iskilo klausimas: antroje dienoje raugas pasidengia negrazia plevele. dedama miltus trecia diena ja nugriebiu ir tiek. sove mintis: o gal tai reiskia, kad raugas netinkamas...apsinuodijimu nebuvo...bent jau pakolkas :-)

Puanc rašė...

Nemanau,kad ta plėvele yra bloga... Kiek žinau ant rugių yra natūralių mielių,kurios ir skatina rūgimą ir raugo pasigaminimą. Taip kad viskas ten gerai, aš nieko nenugriebiu ir viską sudedu į tešlą.