2012-09-25

Pagerintas "Medutis" su migdolais ir džiovintomis slyvomis

Labai labai minkštas, labai skanus ir labai labai pagerintas. Iš nurodyto produktų kiekio išeina mažas tortukas, darant didesnį - normas padvigubinkite. Pirmą kartą dariau "Medutį" ir apsidžiaugiau ragaudama, nes drėgnumas ir tirpimas burnoje buvo nepakartojamas. Nusprendžiau, kad lakštus, naudojamus "Medučio" gamybai, puikiai pritaikysiu kitų tortų gamybai. Šie smarkiai pranoksta įprastinį biskvitą, nes nereikia sulaistyti - ir taip nuo kremo tampa nepaprastai minkšti.


9 lakštams išsikepti reikės:

2 kiaušinių
2 v.š. medaus
66 g kepimo margarino
120 g cukraus
1 š. sodos
1 š. acto
3 stiklinės miltų

Kremui pagaminti reikės:

900 ml grietinėlės 36% riebumo
4 v.š. cukraus pudros
4 v.š. ctrinos sulčių

50 g maltų migdolų
50 g džiovintų slyvų


Imame dubenį, įstatome jį į puodą su vandeniu ir pastatome ant viryklės. Sudedame margariną, cukrų, medų ir kiaušinį. Viską gražiai išmaišome, cukrus ir margarinas tirpsta. Tada šaukštelį sodos užpilame actu, gražiai suputoja, supilame į bendrą masę. Dubenį nukeliame nuo ugnies ir supilame miltus. Tešla turi nelipti prie rankų, labai malonu ją minkyti. Gali prireikti dar šiek tiek miltų. Kol tešla dar šilta, padalinkite tešlą į 5 dalis ir kiekvieną gabalėlį iškočiokite ant atskiro kepimo popieriaus labai labai plonai. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite po 5 minutes kiekvieną lakštą atskirai. Kadangi lakštai labai ploni, tokio trumpo laiko tikrai užtenka. 


Pasirinkite norimo dydžio lėkštę ir lakštus gražiai apipjaukite. Man išėjo 25 cm skersmens. Nupjautų kraštų jokiu būdu neišmeskite ir nesuvalgykite - jų prireiks torto užbaigimui.


Lakštus galima išsikepti iš anksto ir drąsiai laikyti kelias savaites, uždengtus rankšluostėliu ar popieriumi. 


Na, o atėjus iškilmingai progai, imkitės plakti kremą ir surinkinėti tortuką. Šaltą grietinėlę labai gerai išplakite su cukraus pudra ir citrinos sultimis. Saugokitės, kad nesuplaktumėte sviesto! Grietinėlė turi būti tokia standi, kad net neiškristų iš apversto dubens. 


Na ką gi, pradedame nuo pirmo lakšto: aptepame jį kremu, dedame antrą lakštą, vėl aptepame kremu, apibarstome maltais migdolais. 


Trečias lakštas - vėl grietinėlė ir smulkintos bei verdančiame vandenyje pamirkytos džiovintos slyvos.



Ketvirtas lakštas - grietinėlė, penktas lakštas - grietinėlė. Nepamirškite kremu aptepti ir torto šonų, o jau tada dailiai apibarstyti trupiniais, kurie liko apipjausčius lakštus ir sumalus. Dailumui išgauti naudoju sietelį. 


Tortą patartina palaikyti šaldytuve, kad lakštai suminkštėtų. 
Iš tirpinto šokolado ant sviestinio popieriaus nupiešiau norimus ornamentus ir šiems sustingus šaldytuve, dekoravau tortą. Skanaus!




Adaptuotas Cipciuko receptas iš SM.


3 komentarai:

Indrė rašė...

Atrodo puikiai. Be galo mėgstu naminį medutį, tik retai kepu :)

Laima rašė...

Skonis geras, nors į grietinėlę kitą kartą dėsiu standiklio.
Lakštai gavosi, kaip sausainukai, bet "primirkus" grietinėlės skanūs. Vienintelis minusas - ne tortas išėjo, o pyragaitis :( Lakštų skersmuo maks. 15 cm ir dar mažiau :( O norėjosi torto!

Puanc rašė...

Miela Laima,

kaip keista jog pavyko iškočioti tik 15 cm lakštus! Gal nepakankamai plonai kočiojai? Aš tyčia išmatavau centimetru.... gavau visus 25 cm.... Na, kiekvienai šeimininkei tas pats receptas pavyksta vis kitaip...Grietinėlei standiklio man neprireikė, nes naudojau pačią riebiausią grietinėlę - 36%. Sėkmės gaminant sekantį kartą!!!