2010-06-12

Žalios arbatos ir apelsinų tortukas, pagardintas braškėmis


Skanus ir gaivus. Iš kelių sluoksnių, skirtingo skonio. Matcha (žalios arbatos) milteliai ypač gerai tinka kepiniams. Ir spalva natūrali, ir skonis intensyvus. Radau keletą receptų pas Nordljus, juos sujungiau, kai ką pakeičiau ir gavau tokį torčiuką.


Biskvitui reikės:
6 kiaušinių
3/4 stiklinės cukraus
vanilės ekstrakto
1 ir 1/4 stiklinės miltų
žiupsnelio druskos
pusės stiklinės ištirpinto sviesto

Ruošiame biskvitą.
Išplakame kiaušinius su cukrumi, tada sudedame miltus ir atsargiai išmaišome. Pamažu įmaišome tirpintą sviestą. Supilame tešlą į tokio pločio formą, kokį planuojame daryti tortą. Formą išklojame kepimo popieriumi, kad tešla nepabėgtų ir kepame 165 laipsnių temperatūroje 30 min. Atvėsusį biskvitą išilgai perpjauname per pusę arba kepame du atskirus lakštus, kad nereikėtų pjauti.


Žalios arbatos sluoksniui reikės:
4 šaukštelių želatinos
100 g pieno
1 šaukštelio matcha (žalios arbatos miltelių)
1 trynio
1 baltymo
40 g cukraus
 80 ml grietinėlės

Ruošiame žalios arbatos putėsius.
Užmerkiame želatiną šaltame vandenyje, kad išbrinktų. Tuo tarpu sumaišome žalios arbatos miltelius su pienu ir kaitiname ant mažos ugnies. Atskirame inde išplakame trynį su trupučiu cukraus, dabar atsargiai ir labai lėtai pilame karštą pieną į trynius vis maišydami.Vėl viską pakaitiname ant mažos ugnies, tada supilame želatiną ir maišome, kol ištirps bei masė atvės. Atsargiai įmaišome išplaktą grietinėlę, tą patį padarome ir su išplaktu baltymu su cukrumi.

Apelsinų sluoksniui reikės:
3 šaukštų šalto vandens
2 šaukštelių želatinos
4 trynių
150 g cukraus
nepilno puodelio apelsinų sulčių (maždaug iš 3 apelsinų)
1 šaukštelio tarkuotos apelsinų žievelės
žiupsnelio druskos
180 ml grietinėlės

Ruošiame apelsinų putėsius.
Pirmiausia užmerkiame želatiną šaltame vandenyje, kad išbrinktų. Kokių 5 minutėlių užteks. Tuo metu nedideliame metaliniame dubenėlyje sumaišome trynius, apelsinų sultis, žievelę ir druską. Dubenėlį uždedame ant puodo su karštu vandeniu ir viską kaitiname pastoviai maišydami. Vėlgi, kokias 5 minutes. Masė turi sutirštėti. Nuimti nuo ugnies reikėtų prieš pat užverdant. Dabar supilame išbrinkusią želatiną ir pastoviai maišome, kol želatina visiškai ištirps, o masė atvės. Tai galima daryti ir mikserio pagalba.
Dabar laikas išplakti grietinėlę ir atsargiai įmaišyti į trynių-apelsinų masę. Paliekame atvėsti maždaug 30 minučių, kol pradės stingti, bet dar nesukietės.

Biskvito apatinį sluoksnį apdėjau pjaustytomis braškėmis, tada supyliau žalios arbatos putėsius ir palikau šaldytuve sustingti.Vėl dėjau biskvitą ir šį kartą aptepiau trintomis braškėmis su cukrumi. Tada jau atėjo eilė apelsinų putėsiams. Ir vėl viskas keliavo šaldytuvan, kad sustingtų. Tortą galima patiekti visą, galima supjaustyti kvadratėliais ar apskritimais, kaip jau labiau patinka. Gaivus, neriebus kepinys, labai tinkantis saulutei kaitinant už lango.





Komentarų nėra: