2010-03-18

Prancūziškos madlenos - minkštosios pagalvėlės

Dėl madlenų (orig. "madeleines") kilmės kulinarai ginčijasi, bet dėl skonio ginčų nebūna. Su maltais migdolais ar tiesiog pagardintos citrinos žievele, madlenos atstovauja Prancūzijai aukštai iškėlusios galvą. Kai kurios pasipuošia šokoladine glazūra, apsigaubia cukraus pudros rūku, bet formos niekada nekeičia. Tarsi kriauklelėse išsimiegojusios gražuolės, pajutusios karštį, madlenos pakyla iš savo patalų ir kviečia puodeliui arbatos.
18-kai madlenų reikės:

3 kiaušinių
130 g cukraus
175 g miltų
žiupsnelio druskos
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
120 g tirpinto sviesto
1 citrinos tarkuotos žievelės
šlakelio vanilės ekstrakto


Citrininiam glaistui reikės:
150 g cukraus pudros
2 šaukštų citrinos sulčių




Kiaušinius išsukite su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudėkite miltus, kepimo miltelius ir viską išmaišykite. Citrinos žievelė, vanilės ekstraktas ir atvėsęs sviestas turi keliauti ten pat. Maišykite atsargiai, tarsi kastumėte sniegą. Vos tik sviestas įsilies į bendrą tešlos masę - gana. Dabar laikas tešlai pailsėti šaldytuve apie valandą.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Kiekvieną "kriauklelę" užpildykite 3/4 ir kepkite apie 10 minučių viršutinėje lentynoje (orkaitės, žinoma). Arba, kol smagiai pagels, jeigu jūsų orkaitė turi įprotį kepti kitaip. 




Na, o tuo metu pasigaminkite citrininį glaistą, jeigu rūgštelė prie širdies...  Tiesiog išmaišykite cukraus pudrą ir citrinos sultis, kol gausite tąsią ir lygią masę. 
Iškepusias madlenas atvėsinkite ant grotelių ir aptepkite glaistu. Jeigu spėsite.... Labai jau jos greitai dingsta nuo tų grotelių...








Šios nuotraukos fotosesijoje dalyvavo: šokoladinis pyragas su apelsinų žievelėmis, šokoladiniai biscotti su džiovintomis spanguolėmis ir madlenos su citrinų glaistu. Taip pat mano draugai - žmogiukai.


 Madlenas nusižiūrėjau čia: www.davidlebovitz.com

8 komentarai:

Dalia rašė...

ak tai štai kam skirtos šitos formos! Jau kuris laikas jas parduotuvėj nužiūrinėju, nučiupinėju... o pasirodo tai žmogiukų pagalvėlės!
Beje, ar žinai, kad balandžio 3-oji - tarptautinė pagalvių mūšio diena?

Indrė rašė...

Apsalau nuo pat ryto. Ir į formą akis varvinu... Super atrodo! O kažin jei paprastoj keksiukų kepčiau? Ar reikia būtent minkštos, kad jie gerai iškristų?

Indrė rašė...

Beje prie tavo žmogučių temos - labai tinka http://menoduobe.com/tag/alternatyvus-menas/ ;)

Puanc rašė...

Dalia, nežinojau, kad yra tokia pagalvių mūšio diena, kaip juokinga!!!

Puanc rašė...

Indre, jeigu kepsi keksiukų formoje, tai ir išeis keksiukai :-) Visa esmė negilioje formoje. Bet ji gali būti tiek minkšta, tiek ir metalinė.

Unknown rašė...

Oi kaip gardžiai atrodo, ir dar su rūgštele... O foto su žmogiukais fantastiškos!

Indrė rašė...

Įgijau formą! Kaip gerai, kad pas mus būna neblogų išpardavimų :)

Puanc rašė...

Jūrate, ačiū labai už pagyras.
Indre, lauksiu tavo įrašo apie madlenas. Sėkmės!