2010-02-07

Croquembouche

Pavadinimas gražus, bokštas dar gražesnis. Ir jį galima sulipdyti kokio tik nori aukščio. Prancūzai sugalvojo šį Eifel... oi, plikytų pyragaičių bokštą ir pavadino "traškesiu burnoje". Mat, originalus receptas sako kamuoliukus klijuoti karamele ir dar apvynioti karamelės siūlais, kurie traška kandant. Na, šios versijos imsiuosi kitą kartą. Šį kartą pasidaviau šokolado gundymui. Prancūzijoje bokštas populiarus vestuvėse, krikštynose. Jį galima puošti migdolais, uogomis, karamele. O kiekvienas kamuoliukas pripildytas kremo. Populiariausias - plikytas vanilinis kremas, tačiau galima pasigaminti kokio tik širdis geidžia: karamelinio, citrininio, šokoladinio. Svarbiausia bokštą "sumontuoti" tą pačią dieną, kai jis bus patiekiamas, nes kamuoliukai drėksta ir per ilgai grožintis, bokštas gali prarasti savo "eifelišką" formą. Pačius plikytos tešlos kamuoliukus galima išsikepti ir dieną anksčiau, kremą taip pat padariau iš vakaro. 
Štai jis:



Plikytos tešlos ir kremo receptą radau pas Elžbietą, juo ir pasinaudojau.
Tešlai reikės:
3 kiaušinių
100 g miltų
100 g sviesto
200 ml vandens
žiupsnelio druskos

Sviestą ištirpinau vandenyje kartu su druska, viską užvirinau ir subėriau miltus. Intensyviai maišiau.



Tada nukėlus nuo ugnies po vieną įmušiau kiaušinius visą laiką maišydama. Tešla pasidarė vientisa ir šiek tiek blizgėjo. Puikumėlis! Tegul vėsta. Į skardelę, išklotą kepimo popieriumi, šaukštu dėjau kamuoliukus. Švirkštas, deja, neatlaikė krūvio ir sulūžo. Bus proga įsigyti konditerinį maišelį. Pirštais, sudrėkintais vandeniu, išlyginau "ragelius", kurie linkę apdegti. Kepiau orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie  15 min., tada sumažinau temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepiau dar 15 min. Išėmusi iš orkaitės aštriu peiliu įpjoviau kiekvieno pyragėlio šoną, kad išeitų garai ir kamuoliukai nesudrėktų.

Plikytam kremui reikės:
600 ml pieno
5 trynių
2 šaukštų cukraus
4 šaukštų krakmolo
50 g sviesto
šaukštelio vanilės ekstrakto


Trynius, cukrų ir krakmolą išmaišiau. Pieną užvirinau (vėl išbėgo) ir pamažu maišydama supyliau į trynių masę.



Tada viską grąžinau į puodą, įpyliau vanilės ekstrakto ir kaitinau ant mažos ugnies vis maišydama, kol kremas sutirštėjo. Įmaišiau sviestą, uždengiau puodą ir palikau atvėsti.
Sekančią dieną švirkštu kremą įpurškiau į kiekvieną pyragėlį ir ėmiausi ruošti šokolado glajų.


Naudojau:
250 g šokolado
75 g sviesto
75 g grietinėlės

Sviestą ir šokoladą ištirpinau vandens vonelėje, supyliau grietinėlę ir masę atvėsinau.




Laikas konstruoti bokštą!

Pagrindui naudojau metalinį padėklą. Kad jis neapsitaškytų šokoladu, kraštus apklijavau plačia lipnia juosta. Kiekvieno kamuoliuko dugną merkiau į skystą šokoladą ir formavau piramidę. Skystas šokoladas greitai stingsta, todėl croquembouchas laikėsi tvirtai. Likusiu šokoladu aplaisčiau bokšto šonus, priklijavau vieną kitą migdolą. Nuėmiau lipnią juostą.  Bokštą suformavau iš 26 plikytų pyragaičių. Sekantį bandysiu daryti dvigubai didesnį. Voilà!


9 komentarai:

Forelle rašė...

Tik seilės pradėjo rinktis burnoje :) koks grožis ir kaip skaniai atrodo, visą vienu prisėdimu ir sukirsčiau. Man rodos šiandien išauo plikitinukų diena

Goophy rašė...

Kaip ir visada, nuostabios foto su zmogeliukais:)

Puanc rašė...

Ačiū Forelle, bendradarbiai jau įvertino. Ir bokštas per naktį nesumirko, nes laikiau balkone! Visiems labai patiko plikytas kremas.
Ačiū Goophy!

Indrė rašė...

Fantastiškai atrodo - aš ir bandžiau, tai pyragėliai pavyko, o kremas deja nelabai...

Puanc rašė...

Indre, kažin kodėl kremas nepavyko? Man jis pasirodė super lengvai padaromas...

Gabriele rašė...

Atrodo pasakiskai skaniai..!!! Ruosiuosi siuo pyragu nustebinti savo berniuka per Valentino diena, taciau, kadangi ta diena daug laiko viskam daryti neturesiu, zadu pyragelius bei krema pasiruosti is vakaro, taciau man kilo klausimas, kaip rutuliukus bei krema iki kitos dienos laikyti? Saldytuve, ar tiesiog vesioje vietoje bei ivynioti i politelenine plevele ar tiesiog sudet i lekstute? :)) dekui.

Puanc rašė...

Gabriele, aš irgi dariau iš vakaro, nes norėjau patikrinti, kaip pavyks išlaikyti iki ryto. Ar nesudrėks, ar nesugrius... Išnešiau savo bokštą į balkoną, prieš tai apvyniojus maistine plėvele. Išsilaikė puikiai! Šokoladas sustingo ir tvirtai laikė kamuoliukus. Taigi, drąsai galima daryti iš vakaro. Ir laikyti reiktų vėsiai.

Asta rašė...

Nesuprantu, kaip aš čia tik dabar užėjau ir pamačiau :o Fantastika! Net nežinau, ar čia žodžiais įmanoma tokį grožį visaip kaip išgirti... Tikrai, trūksta žodžių - milijoną kartų šaunuolė! :)))

Ir.. aaah, kad man dabar bent vieną tą pyragėliuką, pasaka.. :))

Puanc rašė...

Ačiū Asta! O pyragėliu mielai vaišinu, į sveikatą!