2009-07-19

Žiediniai kopūstai su česnakų ir apelsinų padažu

Gavau dovanų Oliverio žurnalą. Leidžiamas Anglijoje kas du mėnesius. Labai jo norėjau, ypač kai sužinojau, jog ten daugiau receptų, negu kokioj kulinarinėj knygoj. Išsirinkau įdomų žiedinių kopūstų receptą, nes nedaug žinau jų paruošimo būdų ir dažniausiai valgau juos visiškai žalius. Labai rekomenduoju kaip garnyrą ar tiesiog vienus.






Reikės:

1 žiedinio kopūsto galvos, padalintos į daug mažų galvučių
1 česnako skiltelės
žiupsnelio druskos
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
55 g sviesto arba dar šaukšto aliejaus
pusės šaukštelio smulkinto čili pipiro arba tyrės
2 apelsinų sulčių
pusės šaukštelio apelsino žievelės
150 ml karšto vandens

Palaikykite žiedinius kopūstus 3 minutes karštame vandenyje.
Česnaką sutrinkite trintuvėje kartu su druska, vėliau pridėkite šaukštą aliejaus.
Ištirpinkite sviestą ir sudėkite į jį česnako tyrę bei čili pipirus. Kaitinkite puode maišydami, bet neleiskite kepti. Supilkite apelsinų sultis ir vėl maišydami pakaitinkite, kol šiek tiek sutirštės.
Sudėkite žiedinius kopūstus ir dviem šaukštais pavoliokite juos skystyje. Šaukštu užpilkite skysčio tarp žiedynų. Sudėkite apelsino žievelę.
Uždenkite puodą dangčiu ir patroškinkite ant mažos ugnies kokias 10 minučių, kol žiediniai kopūstai pasidarys al dente. Laikas nuo laiko žvilgtelkite puodan ir jeigu skysčio ženkliai sumažėjo, šliūkštelėkite šiek tiek vandens, kad nepridegtų.
Netikėtas apelsinų ir česnako derinys atskleidžia visiškai naują žiedinio kopūsto pusę. Pabandykite.

12 komentarų:

Vilma rašė...

Labai neįprastas derinukas, turėsiu omeny... ;)
Beje, gražiai atsinaujino blogas. :)

Indrė rašė...

Mmmm dailus blogas. Visad truputi pavydziu tiems kas turi grazius blogus ir gerus fotikus... Tada viskas atrodo kitaip :)
Ir tas zurnalas - as irgi noriu ;D butinai reiks kalafiorus isbandyt :)

Puanc rašė...

Ačiū Vilma ir Indre už gerus žodžius!
O kalafijorus tikrai verta pabandyti.

Bri rašė...

Tikrai labai neįprastai skamba :) Ooo, tinklaraštis kaip išgražėjo!

Net rašė...

Labai netikėtas sprendimas-būtinai reikės pabandyti, nes kalafiorus ruošiu tradiciškai kaip ir mano mama-apverdu ir pakepu su trupučiu džiūvesėlių beigi šlakeliu grietinės beigi valgau su virtomis bulvėmis...Čia turėtų būti visai kita egzotika...

Indrė rašė...

Dabar kramsnoju, ką tik iš puodo - super! Nėra nieko geriau už kalafijorus mmmmm

Puanc rašė...

Ačiū Bri, dėl blogo dizaino stengiuosi, reikia juk laikas nuo laiko atsišviežinti.
Net, saldumo(apelsinai) ir aštrumo (pipirai ir česnakas) derinys tikrai įdomus. Būtinai pabandyk.
Indre, smagu, kad taip greitai pabandei. Tu tikra spartuolė.

Puanc rašė...

Parašiau, o dabar galvoju ar galima naudoti žodį "kalafijoras"??? Vis tik žiedinis kopūstas būtų teisingiau... O gal abu nepeiktini... Nagi, kalbininkai, kur jūs?

Indrė rašė...

Pagal google - kalafijoras 1100 rezultatų, žiedinis kopūstas - 11000... Bet čia dar ne rodiklis manau :) Valstybinė lietuvių kalbos komisija sako:
Lietuviškas augalo pavadinimas yra žiedinis kopūstas, lot. Brassica oleracea var. Botrytis (Botanikos vardų žodynas, Vilnius, 1998, p. 55), kalafioras (ne kalafijoras) – tik šnekamosios kalbos variantas.

Puanc rašė...

Oo, man kalafijoras, kaip fortepijonas:-))))) Reiks pataisyti, jeigu jau Botanikos vardų žodynas taip liepia.

Jurgita rašė...

Labiausiai tai žurnalo pavydžiu. Žaliai :))

Žiupsnelis Druskos rašė...

Prisidedu prie sveikinimu atsisviezinus! O ta zurnala tai pavarciau pavarciau.. kazkaip nekabina.. gal kad nesu didele Jamie myletoja, atsibodes jau jis man :)