2009-04-28

Kaip vaizduoti super duper konditerę (šokoladinio pyragėlio paslaptis)

Šis receptas praverčia, kai nori padaryti įspūdį. Paskui tik ir girdi: ach, och, uch. Itin geras sumanymas tešlą pasidaryti iš vakaro ir palaikyti šaldytuve, o kitą dieną, tik išmušus deserto valandėlei, pašauti orkaitėn. Kelios minutėlės ir turėsite karštą, iš šonų tvirtą, o viduje skystą šokolado pyragėlį. Pyragėlius kepiau "ramekinuose". Tuose pačiuose, kaip ir sufle bei Creme Caramel. Man vieno tikrai per akis - labai jau širdis apsąla. Bet smaguriai, šokolado mėgėjai nenusivils.



Naudojau:
200 g tamsaus šokolado (geriausias su 70% kakavos)
220 g nesūdyto sviesto
3 baltymus
6 trynius
135 g cukraus
50 g miltų

Ištepiau indelius sviestu ir pabarsčiau kakava, kad nepriliptų ir galėčiau lengvai pyragėlius iškrapštyti. Orkaitę įkaitinau iki 200 laipsnių Celsijaus. Sviestą ir smulkintą šokoladą pamažu ištirpdžiau puodelyje ant mažos ugnies. Tuo tarpu mikseriu išplakiau baltymus ir trynius, supyliau cukrų ir dar paplakiau. Į masę supyliau šokoladą ir miltus, viska išmaišiau. Galima kepti! Šliūkšt į indelius, paukšt į orkaitę 10 minučių. Kepa... Visa esmė tame, jog perkepus, nebelieka skysto vidaus, todėl pirmą sykį bandydama šį receptą, pašoviau tik vieną indelį ir nustačiau, jog 10 minučių yra ryškiai per daug. Mano orkaitėje (dujinėje) 8 minutės pats tas. Taigi kiekvienas turėtų skirti dėmesio savo orkaitės ypatybėms ir nusistatyti idealų kepimo laiką savarankiškai.
Pasigaminus pyragėlius iš vakaro, masė šaldytuve sustingsta. Tada idealus kepimo laikas elektrinėje orkaitėje - 23 minutės.  

Receptą nusižiūrėjau čia: http://www.bettycrocker.com/

19 komentarų:

Indrė rašė...

Mmm turėtų būti geras dalykėlis. Aš įtariu kažką panašaus gavau, kai į šokoladinio kekso tešlą imaišiau dvigubai daugiau sviesto nei reikėjo (pamiršau padalinti jį). Išėjo puikaus skonio, bet prastoa išvaizdos pyragas (pailgo kekso formos turėjo jis būti), todėl mano dienoraščio nepasiekė.
Ir pagaliau vėl nuotraukose žmogeliukai (clap)

Puanc rašė...

Taip, tai labai geras dalykėlis. Jeigu dar vaisiais apdėti... ar vyšniomis....mmmm.
Kaip smagu, jog kažkas pasiilgo žmogeliukų.

Anonimiškas rašė...

laukiam, oi kaip laukiam degustacijos :)

rūtuliukas rašė...

oj, koks šedevras.. pati niekaip neišdrįsčiau tokio gaminti. Nors įspūdingai atrodo. Tikrai vilioja :)

Puanc rašė...

Nagi, Rūtuliuk, juk jį taip paprasta pagaminti. Būtinai pabandyk.

Anonimiškas rašė...

pasakykite prasau, ka blogai padariau..:) skonis buvo nuostabus, seniai ieskojau tokio receptuko, bet apvertus ant lekstes, viskas issipyle..kaip kose..nors krasteliai buvo apkepe. Kepiau sufle formeleje, ji pakankamai auksta, apie 5 cm., ir pripyliau beveik pilna..ar galejo buti nuo to? Be to as pabandymui dariau is puses normos, gal neteisingai atitaikiau proporcijas?? beje, recepte rasoma, 3 tryniai ir 3 kiausiniai..kaip sitai suprasti??:) tai 3 kiausiniai ir dar papildomai 3 kaisiniu tryniai be baltymu? ir ar reikai trynisu nuo baltymu atskirai isplakti..
Busiu labai dekinga uz atsakymus..nerealus recepciuks!!!:)

Puanc rašė...

Smagu, kad bandei kepti skanumyną. O ištižo, manau, dėl per trumpo kepimo laiko. Turi tik pats viduriukas likti skystas. Taigi jei krašteliai buvo tik vos vos apkepę, jie dar nepakankamai tvirti, kad išlaikytų skystą vidų. Pabandyk pakepti dar kelias minutes. Geriausia įdėti orkaitėn kelis indelius ir pirmą ištraukti po 8 min., antrą po 10 min. ir trečią po 15 min. Ištraukus palaikyti indelyje porą minučių. Tada apversti ir ragauti. Pamatysi, kokį didelį skirtumą daro kelios minutėlės.
Dėl kiaušinių - teisingai supratai. 3 sveiki kiaušiniai ir dar trys tryniai. Taigi iš viso 6 tryniai ir 3 baltymai. O baltymų atskirai nereikia plakti. Tiesiog visus 6 trynius ir 3 baltymus išplakti kartu su cukrumi.
Aš taip pat kepiau sufle indelyje, kuris yra (specialiai pamatavau liniuote)4 cm aukščio. Taigi visai ne per aukštas. Bandyk dar kartą. Manau, tikrai pavyks!

Gintarilija rašė...

Sis skanestas jau tapo mano firminiu..:) Nuolat ji kepu, vyras, nemegstantis saldumynu, si skanumyna labai megsta..:) o sveciai, draugai ir artimieji atvaziuodami i svecius uzsisako is anskto si deserta..:)

Puanc rašė...

Oo, kaip puiku, Gintarilija, kad taip pamegai si deserta! O, beje, ar tu Turkijoje gyveni?

rūtuliukas rašė...

taigi ir pabandžiau :) kepiau du: pirmas, akivaizdu, bet mažai buvo keptas, vidus visas išbėgo. O antras buvo gal kiek per daug pakaitintas, bet pačiam vidury truputį truputį buvo dar skystumo. Tad, kitąkart žinosiu :) puikus desertas. Ir vieno tikrai pakanka, kad širdis apsaltų :)

Anonimiškas rašė...

Noriu paklausti, ar bandei pasiruošti tešlą iš anksto? Ar laikei šaldytuve? Aš įdėjau į šaldytuvą, taigi tešla galima sakyti sustingo.

Unknown rašė...

Šiandieną užsimaniau jį pagaminti. Pasaka. Labai bijojau, kad nepasiseks, bet pavyko puikiai :). Turiu įdėjų. Prie šio pyrago labai tinka apelsininis padažas. Paragaukit, tikrai labai skanu.
P.S. O iš kur tuos žmogeliukus traukiat? Labai norėčiau nudžiuginti šeimyną nuostabiu patiekalu ir šalia stovinčiu mini darbininku :)

Puanc rašė...

Rūtuliuk, tai tikrai saldus desertas. Man irgi vieno per akis.
Ugne, ne, iš anksto nebandžiau tešlos pasigaminti. Tačiau skaičiau, jog pyragėliai tik skanesni išeina. Tik kepti reikia ilgiau. O kaip gi iškepė pyragėliai, ar pavyko?
Greta, puiku, jog patiko ir pavyko! O žmogiukus perku modeliukų parduotuvėje štai čia: www.minipasaulis.lt

ruta rašė...

ui, kaip knieti isbandyti!

tik ka manot apie silikonine keksiuku forma, kurioje jau iskart 6 keksiukai telpa, tiktu vietoje situ keramikiniu?

ruta rašė...

ir dar- valgomi karsti? ar galima palaikyti ir lygiai taip pat begs ir atvese? :)

Puanc rašė...

Ruta, būtinai turi pabandyti, tikrai verta! Forma, kur telpa 6 keksiukai gal nelabai tinkama šiam reikalui, nes kaip gi juos paskui apversti atsargiai? Iš karto visus 6? Gali kilti keblumų... Geriau kepti individualiose formelėse. Ir valgyti juos reikėtų karštus, atvėsęs šokoladas sustings - nebebus įspūdžio :-)Sėkmės bandant!

Maria rašė...

Labai idomu,reikia butinai išbandyti! Aš turiu elektrine orkaite, ir jeigu nelaikyti šaldytuve kiek laiko reikes kepti? O tempetatūra ta pati 200 laipsniu?

Ačiu.

Puanc rašė...

Maria, kepti reikės 8-10 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Geriausia pabandyti išsikepti vieną, tada iš karto bus aišku. Skanaus!

Rita rašė...

Tie žmogeliukai Jūsų nuotraukose nerealūs !