2009-03-29

Beef Wellington (Velingtono jautiena)

Norėjau šį patiekalą pagaminti dar Kalėdoms, bet taip ir neprisiruošiau, todėl gaminau dabar. Nes jau labai knietėjo. XIX a. hercogas Velingtonas atgabeno šį receptą iš Prancūzijos į Angliją ir baisiai jį pamėgo, vis liepdavo ruošti per iškilmes. Iš tiesų, turėtų būti gaminamas vienas didelis jautienos gabalas, bet nusprendžiau paruošti individualius, kad nereikėtų pjaustyti ir trupinių mažiau būtų.
Naudojau:
1,5 kg jautienos nugarinės
300 g pievagrybių
1 svogūno galvą
200 g pašteto (galima naudoti bet kokį, jūsų pamėgtą)
500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
1 kiaušinį

Mėsytę supjausčiau porcijomis ir įtryniau druska, pipirais, česnaku, čiobreliais ir palikau valandėlę pasimarinuoti. Tada keptuvėje paskrudinau iš visų pusių kelias minutes su lašeliu aliejaus. Grybus ir svogūną smulkiai supjausčiau ir pakepiau.

Tešlą atitirpinau ir iškočiojau, kad truputį išsitemptų ir tilptų mano mėsytė. Ant mėsytės tepiau paštetą, dėjau grybus su svogūnais, o tada jau tešlos patalan. Ir užspaudžiau iš visų pusių, kad kepant mėsos sultys neišbėgtų.

Tešlą įstrižai lengva ranka įpjoviau. Ne visiškai, o tik vos vos, kad matytųsi dryžiukai, tada prilipdžiau lapelių, kad skaniau būtų valgyti ir patepiau išplaktu kiaušiniu.

Pašoviau orkaitėn, įkaitinton iki 210 laipsnių ir kepiau apie pusvalandį. Iškepus, palaikiau apie 10 minučių išėmus, bet neskubėjau pjauti, kad neišbėgtų sultys. Kai mėsytė pasėdi, pailsi taip sakant, tada tos jos sultys taip ir lieka viduje, niekur neskuba išbėgti.
Štai ir viskas. Skanu su šviežiomis daržovėmis.



Receptas adaptuotas iš knygos "1000 patiekalų"


6 komentarai:

Egle rašė...

Kokie lapeliai gražūs :)

Puanc rašė...

Ačiū Egle, stengiausi.

Bri rašė...

Matosi, kad stengeisi - labai gražu :)

Vilma rašė...

Kai skaniai atrodo! Aš to patiekalo vis prisibijau, nes man, kažkodėl, nesveikai atrodo, kad, po tokio trumpo kepimo, jautiena liks kieta. Bet taviškė atrodo labai sultinga ir minkšta. :)

Puanc rašė...

Nėra ko bijoti. Iš tiesų tai truputį netgi perkepiau mėsytę, norėjau, kad rausva viduj liktų, bet neliko. Juk kuo ilgiau kepi, tuo kietesnė tampa. Taigi trumpas kepimas tik į naudą.

Indrė rašė...

Mmmm paskutiniu metu mane link mesos labai traukia... Tikiuos ketvirtadieni turesiu laiko gamybai, nes labai viliojanti patiekala radau :)