2008-12-08

Crème Caramel

Labai pasiilgau Paryžiaus. Noriu vėl vaikščioti jo gatvėmis ir valgyti crêpe surprise bretoniškoje kavinukėje. Kadangi greitu metu tokia kelionė nenusimato, nusprendžiau, jog prancūziškas desertas gali praskaidrinti mano nuotaiką. Tuo labiau, kad dar niekad jo nedariau, bet visada rūpėjo išbandyti.
Labai labai skanu. Net nesitikėjau, kad taip puikiai pavyks. Paprasta ir genialu. Gal visi paprasti receptai yra patys geriausi?
Naudojau:
Karamelei - pusę stiklinės cukraus ir 40 ml vandens
Kremui - 400 ml pieno, 70 g cukraus, vanilės ekstrakto, 3 kiaušinius.
Puodelyje pakaitinau vandenį su cukrumi, kol šis ištirpo ir pradėjo ruduoti. Supilsčiau karamelę į nedidelius sufle indelius (galima naudoti ir vieną didesnį, tada kremą reikės pjaustyti). Pilti į kiekvieną reikia nedaug, tik kad uždengtų dugną. Karamelė labai klastinga, įkritus beveik nematomam vandens lašeliui, užsidirbau pūslę ant rankos, taigi atsargiai!
Į tą patį indą supyliau pieną, cukrų ir užvirinau. Kol pienas ilsėjosi, išplakiau kiaušinius ir, maišydama, supyliau į pieną. Ten pat nukeliavo ir vanilės ekstraktas.
Orkaitę įkaitinau iki 160 laipsnių Celsijaus. Indelius įstačiau į kepimo formą su vandeniu ir kepiau vidurinėje orkaitės dalyje 40 minučių.
Iškepusius indelius atvėsinau ir per naktį palaikiau šaldytuve. Nepaisant fakto, kad šaldytuvas visą naktį apsimetė tik paprasta spinta, mat buvo dingusi elektra, kremas sustingo gerai. Peiliu apipjausčiau kraštelius ir išverčiau skanėstą į lėkštę. Mane žavi tai, kad dugne susikaupia nemažai karamelės, kuri, apvertus indelį, atsiduria viršuje. Nereikia atskirai gaminti jokio padažo. Labai gardu.
Receptas iš knygos "1000 patiekalų".


10 komentarų:

Namų Darkytoja rašė...

Būtinai bandysiu :) Nemaniau, kad taip lengva. Nors gal tik atrodo lengvai, kol užrašyta... :)

Puanc rašė...

Tikrai nesunku, ypač kai valgai sekančią dieną ir visi vargai jau pamiršti :-)

Unknown rašė...

Na na, argi įmanoma išlaikyti jį iki sekančios dienos? Iš gardumo yra rizika paspringti tuo perliniu karoliuku :-)

Puanc rašė...

Dar kaip įmanoma išlaikyti kelias dienas! Bet, žinoma, iš indelio reikia išimti tik prieš valgant ir laikyti šaldytuve...

Irma rašė...

Atrodo žavingai

Unknown rašė...

Kadangi as desertu megeja, tai pas mane kelias dienas toks dalykelis tikrai neissilaikytu, sudorociau ta pati vakara, ham ham ham.

Indrė rašė...

Reikės eiti indelių apsipirkti :)

Anonimiškas rašė...

oj, labai noriu išbandyti šį gardėsį, kvepiantį prancūziška dvasia! :) tik iškilo vienas klausimėlis: kokio riebumo pienas čia tiktų labiausiai? visgi, jis svarbi sudedamoji dalis :p
dėkui už atsakymą!

Puanc rašė...

Visad naudoju 2,5% riebumo pieną. Sėkmės bandant!

Unknown rašė...

Kazkaip neisejo...jau trecia karta is eiles.