2008-10-25

Moliūgų pyragas

Suskubau sudalyvauti Moliūgų savaitėje, nors ši mintis kirbėjo visą savaitę, vis laiko pritrūkdavo. Štai ką pavyko surasti All Recipes svetainėje ir iškepti.
Pirmiausia reikia pasiruošti "padą" iš trapios tešlos, taigi sukrėčiau kartu ir gerai išminkiau:
175 g miltų
100 g sviesto
2 šaukštus cukraus
1 kiaušinio trynį
3 šaukštus vandens.

Tešlą padėjau šaldytuvan pusvalandžiui, kad atvėstų. Tada išminkiau ir išklojau neaukštą kepimo formą.Pagrindą subadžiau šakute, kad neiškiltų. Nors, ko gero, ir taip nebūtų iškilęs, nes pyrago turinys jį kaip reikiant prispaudė.
Tada čiupau vieną kiaušinį, skardinę saldaus kondensuoto pieno ir du puodelius moliūgo tyrės, kurią buvau pasiruošusi iš anksto, kaip pamokė Forelle. Visus gerus dalykus sumaišiau.

Atskirame dubenėlyje sumaišiau pusę puoduko rudojo cukraus, pusę puoduko miltų, smulkintų pistacijų, 50 g kapoto sviesto ir pusę šaukštelio cinamono. Iš šitų gėrybių turi gautis trupiniai, todėl viską maišiau ir trupinau šakute.
Moliūgo masę supyliau į nekeptą "padą", ant viršaus subėriau pagerintus trupinius. Taip aš juos pavadinau... ir pašoviau į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių. Kepiau 1 valandą. Patikrinau degtuku ar vidus jau iškepęs ir palikau pyragą atvėsti. Kadangi ir "pado", ir įdaro tešlos liko, iškepiau ir pyragiuką-vaikiuką. Taip gavosi vienas didelis ir vienas mažas moliūgų pyragas.

Ta proga mažiuką nunešiau dovanų.
Pyragas buvo skanus, ypač man patiko viršutinis trupinių sluoksnis - toks susicukravęs.







20 komentarų:

Forelle rašė...

Į šitą pyragėlį jau du metus varvinu seilę, bet vis bijau kept. O kaip skonis to moliūgų sluoksnio? Nebuvo per saldus?

Puanc rašė...

Ne, visai moliūgų sluoksnis nesaldus, kitą kartą aš netgi į jį cukraus dėsiu, nes man jo pritrūko. Kituose receptuose trupinių ir moliūgų sluoksnius sumaišo, tada gal saldumo nebetrūksta.

rūtuliukas rašė...

oj, koks įspūdingas kepinys. Ir nuotrauka graži. Bandysim.

Unknown rašė...

Na jau kaip skaniai atroooodo...

Puanc rašė...

Skanu buvo ir valgyti, tik jei naudosite nesaldų moliūgą, tada dar pridėkite daugiau cukraus į moliūgo masę.

rūtuliukas rašė...

vakar bandžiau šitą gėrį išsikepti. Tik neapsižiūrėjau, kad sunaudojau visą sviestą, todėl gardaus viršaus nebuvo. Bet pats pyragas buvo šaunus. Nesitikėjau, kad iš moliūgų galima išsikept skanų kepinį. Ačiū.

Puanc rašė...

Smagu, kad skanus gavosi.

dainora22 rašė...

Pyragas pavyko nuostabiai! Sužavėjau penkis suomius ir vokietę šiuo skanėstu. Gaila, kad daugiau moliūgų neturiu :)Ačiū begaliniai!

Kristukas rašė...

Kaip daryti moliugu tyre ?

Anonimiškas rašė...

Nerealiai skaniai gavosi! Tikrai nesitikėjau tokio rezuktato.
Rekomenduoju pabandyti net ir nelabai mokantiems kepti :D Tikrai pavyks ;)

Puanc rašė...

Dainora22, puiku, kad pavyko sužavėti tarptautinę liaudį šiuo pyragu. Reiškia ne tik lietuviškam gomuriui moliūgų pyragas mielas.
Kristuk, moliūgų tyrė ruošiama taip: moliūgą supjaustyti nedideliais gabaliukais ir sudėjus į orkaitę kepti apie 40-50 minučių uždengus folija. Atvėsusius gabaliukus sutrinti blenderiu į tyrę. Ją galima naudoti pyragams, blynams, keksiukams kepti, sriuboms virti. Nepanaudotą sudėti į nedidelius indelius ir užšaldyti. Vėliau, vidury žiemos, tyrę galima atšildyti ir mėgautis moliūgų patiekalais.

Anonimiškas rašė...

labai skanus pyragas, siandien iskepiau, visai seimynai patiko.
Tik as moliugu tyre kitaip dariau,viriau kaip obuoliene,smulkiai sutarkavus moliuga,idejau cinamono,cukraus ir tikrai neblogai gavosi:)
Geras receptukas, aciu uz puikia ideja savaitgalio praskaidrinimui:)

Puanc rašė...

Kaip smagu, kad patiko! O moliūgų tyrę iš ties galima paruošti įvairiausiais būdais.

Anonimiškas rašė...

kiek dedasi moliugu tyres?

Puanc rašė...

Dėjau du puodelius moliūgų tyrės.

Anonimiškas rašė...

kaip darei tyre wisa?nes man kazkaip nesutrauke,ir gawosi iskepus tokia kose:(

Puanc rašė...

Pyrago masę dariau labai paprastai, tiesiog sumaišiau moliūgo masę su kondensuotu pienu ir kiaušiniu. Tačiau kepti reikia gan ilgai - 1 valandą. Gal kepei per trumpai, todėl nepavyko?

Anonimiškas rašė...

pyragas gavosi tikrai labai saldus... jau vien paziurejus, kiek saldziu produktu i ji ieina. tikrai nesiulyciau deti tiek cukraus, kiek cia parasyta. ypac saldus trupiniu sluoksnis.
taip pat gavosi kiek skystoka moliugo mase. itariu, kad reikejo pries ja gaminant nusunkti moliugu tyre per marle. cia, matyt, priklauso ir nuo pacio moliugo.

Puanc rašė...

Saldumas saldumui nelygu :-) Čia jau nuo kiekvieno kepėjo skonio priklauso. O moliūgo masė gali ir skystesnė išeiti, ypač ją verdant. Kepant moliūgus daug skysčių išgaruoja, todėl šis tyrės ruošimo būdas man patinka labiau.

Anonimiškas rašė...

As moliugo tyre darau taip - supjaustau moliuga gabaliukais, ivynioju i folija, kad troskintusi, tada ikaitusioje orkaiteje uztenka 20 minuciu palaikyti. Isemus folijos virsuje prapjaunu "dureles" , atidarau ir palieku garuoti kokias 10 min. dar nepasitaike, kad moliuginis idaras butu per skystas.
O sis pyragas is visu moliugo pyragus, kokius tik esu kepusi - pats paciausias :)