2008-09-29

Citrinų pyragas

Kas lankėsi Amerikoje, puikiai žino, kad Key Lime Pie arba Lemon Pie ten yra labai populiarus. Pragaro virtuvė nurodė, o aš tuoj pasičiupau receptą. Bingo! Pyragas pavyko ir dar sulaukė gausybės bendradarbių ir draugų liaupsių. Receptą Pragaro virtuvei atsiuntė Milda. Gaivi rūgštelė - taip galima šį pyragą apibūdinti.

Pirmiausia išsikepiau "padą" iš trapios tešlos. Jam naudojau:

175 g miltų
100 g sviesto
1 šaukštą cukraus pudros
1 kiaušinio trynį
3 šaukštus vandens

Sviestą ištirpdžiau, visus kitus ingridientus sukrėčiau į dubenį ir išminkiau. Iš pradžių pyliau mažiau vandens, bet kol tešla buvo labai biri, ją iškočioti buvo labai sunku, todėl šliūkštelėjau dar lašelį. Tešla išklojau formą ir visą dugną subadžiau šakute. Taip apsisaugojau nuo puslelių susidarymo. Kepiau 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje apie 20 minučių.




Įdarui naudojau:
1 skardinę kondensuoto pieno
pusę stiklinės citrinų sulčių
3 kiaušinių trynius

Viską sumaišiau.

Viršutiniam baltymų sluoksniui griebiau 3 kiaušinių baltymus ir pusę stiklinės cukraus pudros. Baltymus išplakiau ir pamažu supyliau cukraus pudrą. Masė turi būti standi.

Į atvėsusį "padą" supyliau kondensuoto pieno masę, o ant viršaus sudėjau baltymus. Šaukšteliu juos suvėliau, kad būtų gražu.
Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepiau 15-20 minučių.
Atvėsusį pyragą per naktį palaikiau šaldytuve - turi gerai sustingti. Geriau rinktis formą neaukštais kraštais, tada bus lengviau pjauti ir skaniau valgyti. Niam.

Štai jis.


8 komentarai:

Unknown rašė...

Mmmmm... Ten kur kondensuotas pienas - visad kremo sėkmė garantuota, o čia dar jo saldumas su citrinos rūgštele... O šalia šito gėrio dar ir morenginis "stogas"... Jau noriu, jau sapnuosiu naktį. O tai geriu daba arbatukę ir neturiu jokio pyragučio užsikąsti :-(

Puanc rašė...

Galim susitarti taip, atvažiuoti žadu greitu laiku, tai atsivešiu šį pyragą dovanų, tinka?

Unknown rašė...

Nu kur jau netiks... :-)

Milda rašė...

Dziaugiuosi kad patiko ;-) Tik manau butu teisingiau uzsiminti kad receptas, nors publikuotas Doviles bloge, yra ne jos..

Milda

p.s. gaila, kad komentuoti gali tik blogeriai.. juk ne visi skaitantys ir norintys pakomentuoti turi bloga ;-)

Puanc rašė...

Pasitaisysim :-)

Puanc rašė...

Jau pasitaisėm, tik labai jau nedaug duomenų apie Mildą... Gali komentuoti visi į sveikatą.

Indrė rašė...

Nu velnias, man nesiseka atrodo vienai su šituo pyragu :// žiūrėk, kas man išėjo
http://gpmagija.blogspot.com/2009/03/citrinu-pyragas-su-morengais-vol2.html
matyt man reiktų gyvai su kažkuo gamint, kad ta viršų pavyktų padaryt normalų...

Jurgita rašė...

gaminau ir aš šį pyragą, labai skanus. tik kitą kartą dėsiu šiek tiek daugiau citrinos ir ilgiau pakepsiu, na, kol morengas šiek tiek rudesnis pasidarys... :)